Så är det att arbeta som hyrläkare i Norge

Är du legitimerad läkare och sugen på att prova något nytt? Varför inte testa att jobba som hyrläkare i Norge – en möjlighet som kan ge både högre lön, friare arbetstider och nya erfarenheter. Även om yrkesrollen är densamma så skiljer sig det här arbetssättet något – bland annat eftersom arbetet sker på uppdrag.

Vad innebär begreppet hyrläkare?

En hyrläkare är, enkelt förklarat, en läkare som hyr ut sig själv och sina tjänster till olika vårdinrättningar – till exempel sjukhus. Vanligen sker detta genom ett bemanningsföretag men det går även att ha ett eget företag. Många föredrar dock det förstnämnda eftersom det kräver mindre administrativt jobb.

En hyrläkare hyr alltså ut sig själv för olika typer av uppdrag där den aktuella kompetensen behövs för tillfället. Ibland varar ett uppdrag bara några enstaka arbetspass och ibland sträcker dom sig flera år.

Andra vanligt förekommande namn för detta begrepp är:

  • Bemanningsläkare
  • Konsultläkare
  • Stafettläkare

I praktiken innebär samtliga av dessa detsamma, bara det att det kallas för olika saker. Kanske låter något av namnen bekant sedan tidigare? Begreppet är inte helt ovanligt och har varit stundvis omdiskuterat dom senaste åren.

Att arbeta som hyrläkare i Norge

Att arbeta som hyrläkare i Norge skiljer sig inte från att göra det i Sverige. Det krävs förstås en giltig läkarlegitimation och en del administrativt arbete kring den för att den ska vara giltig även i Norge men den som väljer att hyra ut sina läkartjänster via ett bemanningsföretag får hjälp av dom med dessa delar.

När läkaren sedan är registrerad och godkänd är det fritt fram att leta lediga uppdrag. Detta kan göras direkt på nätet, i bemanningsföretagets egen portal. Hur uppdragen ser ut kan variera kraftigt och det här arbetssättet passar främst för den som har möjlighet att vara flexibel. Arbetsplatserna finns runt om i hela Norge och kan som sagt vara i allt ifrån ett par pass och upp till flera år.

Som hyrläkare ges en konkurrenskraftig lön – många som väljer den här vägen arbetar mindre än tidigare men får ändå in mer pengar på kontot varje månad. Det går till exempel att jobba väldigt mycket under en period, för att sedan vara ledig en längre tid eftersom läkaren själv styr över sina arbetstider, uppdrag och arbetsmängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *