Olika metoder för Hårborttagning

Generande hårväxt är sådant som vi människor har försökt att bli av med under många, långa årtionden. Det har lett till en hel del olika typer av metoder för att uppnå den släta och lena hud som vi eftersträvar.

För män går olika trender inom hårborttagning i ansiktet, det senaste året har det varit mycket populärt med helskägg. För kvinnor brukar det snarare vara så att allt hår ska bort, allt ifrån de tunna fjun som vissa kvinnor har på överläppen till de grövre strån som växer på benen.

De olika sätten att ta bort hår kan delas in i två vanliga kategorier för kvinnlig skönhetsvård, epilering och depilering. Epilering innebär att hårstrået dras ut från roten och kan göras genom att använda till exempel en epilator, vax eller pincett. Depilering betyder att det bara är den del av håret som finns över huden som tas bort, vanligtvis med rakhyvel eller rakapparat.

Olika typer av ”permanent” hårborttagning

Idag finns egentligen ingen hårborttagning som kan anses vara permanent, men det finns några olika metoder som har längre effekt än andra.

En behandling som fått stor spridning i Sverige under de senaste åren är att ta bort oönskad hårväxt med laser. Laserbehandlingar annonseras ofta ut som permanent hårborttagning efter ett antal behandlingar, men upp till och med 20 % av den ursprungliga behåringen växer tillbaka igen. Laserbehandlingar fungerar genom att reagera på hårstråets pigment. Det gör att det är mycket svårt att behandla mycket ljusa hårstrån, samt hår på mörk hy. Nackdelar med laserbehandlingar är att det är dyrt, kan orsaka ärr och pigmentsförändringar samt andra typer av skador på huden.

Laserbehandlingar blandas lätt ihop med IPL, som står för Intense Pulsed Light. De båda behandlingarna baseras på att ljusstrålar orsakar värmereaktioner i hårsäckarna. Till skillnad från laser så innebär IPL, precis som namnet avslöjar, att behandlingen bygger på ett pulserat ljus. Fördelarna och nackdelarna är ungefär samma som för laserbehandling. Små IPL-maskiner för hemmabruk säljs i många elektronikaffärer.

Att ta bort hår med elektrolys är en metod som har använts i USA i över 130 år. Elektrolys innebär att varje hårsäck behandlas genom att en nål förs in i dem och med svag ström ger en elektrisk stöt som förstör cellerna som gör att håret växer. Det är en mycket långsam metod, då varje hårsäck behandlas var och en för sig och tar ett par minuter.

Hårborttagning med vax innebär att hårstrået rycks ut genom att vax klibbar fast vid det och sedan snabbt dras bort. Det finns olika typer av vax, allt från färdiga pappersremsor till klassisk vaxning där sockerbaserat vax stryks på huden och papperet sedan trycks fast. Under vaxning följer det översta hudlagret ofta med, vilket kan skapa irritationer på känslig hy. Det tar dock bort döda hudceller, vilket också kan ge en mjuk och exfolierad känsla. Fördelar med vax är att det ger ett varaktigt resultat och att stråna blir mjukare och glesare när de sedan växer ut. Vaxning kan dessutom göras på hela kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *