Ergonomiska arbetsbord

Knepet för en trivsam arbetsmiljö är ofta rätt arbetsbord. De flertalet timmar som spenderas här ska göra det bekvämt och trivsamt att få jobbet gjort. En bekväm arbetsplats med välplanerade lösningar som är anpassade efter verksamheten optimerar arbetsflödet. Noga utvalda arbetsbord är därför en viktig investering som ska höja produktiviteten och sänka sjukskrivningarna. Arbetsbord finns i flera olika modeller och utförande som går att anpassa efter behov och önskemål. Det finns ett stort utbud idag som möter både krav på ergonomi och estetik, utan att man behöver kompromissa med kvalitet eller funktion.

Vilket bord som är mest optimalt för arbetsplatsen är starkt förankrat i de arbetsuppgifter som ska utföras. Vissa efterfrågar bord med tyngdpunkt på flexibilitet och mobilitet. För att möta detta finns det bland annat kopplingsbara modeller som möjliggör att skapa flera arbetsplatser mittemot varandra alternativt en större arbetsyta. En större yta kan också vara bra för dem som föredrar ett kreativt kaos. För andra står istället design och en välorganiserande funktion i fokus. Många erbjuder stilrena arbetsbord i skandinavisk design där man själv får välja tilltalande material, former och färger. Till dessa bord finns ofta funktionella tillval för bland annat en snygg kabelhantering och andra funktioner som bidrar till en organiserad arbetsplats. Även möjligheten för bordskärmar och andra tillbehör som bidrar till en personlig arbetsplats kan vara bra att undersökas.

Det produktiva kontoret

Ett enkelt svar för en välfungerande, frisk och produktiv arbetsplats är det höj- och sänkbara arbetsbordet. Att lätt kunna byta arbetsställning och minska risken för besvär i nacke och rygg skapar en ergonomisk arbetsmiljö. Det är också ett sätt för att kunna anpassa arbetsplatsen utefter dess användare, i minst hos de kontor som har roterande arbetsplatser. Likaså kan man enkelt ändra arbetsposition på ett smidigt sätt utan att arbetsuppgifterna blir lidande. Långvarigt stillasittande och inaktivitet är en hälsorisk och funktionella höj- och sänkbara arbetsbord är därför en viktig nyckel för personalens välbefinnande. Många menar att man ska sitta stilla som högst sex timmar på en dag. Att kunna variera arbetsposition till att istället stå upp är därför ett enkelt svar på detta. Ergonomi handlar om hur kontoret bör vara anpassat för att inte slita på kroppen. Det omfattar bland annat ljud och ljus men framförallt arbetsställning och arbetshöjd. Det finns lagstiftat att arbetsgivare har ett ansvar för att förebygga ohälsa och att skapa en god arbetsmiljö. En välfungerande arbetsplats är därför inte bara en viktig del utan en nödvändig investering för kontoret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *