Lär dig städa mer effektivt

Lär dig städa mer effektivt

Att städa som ett proffs kan verka avancerat men det behöver det definitivt inte vara, utan det räcker med att man är medveten och effektiv. Det finns många knep för ett effektivt städ – däribland att planera sin städning.

Med ett städschema får du en bra överblick av vad som nyligen gjorts och vad som är kvar att göra. Ingen vill lägga all sin lediga tid på att städa – något du kan slippa med hjälp av nedanstående tips samt på denna sida som handlar ännu mer om städning.

Gör ett städschema

Måndagar: bädda rent. Tisdagar: dammsuga. Onsdagar: dammtorka köket. Och så vidare. Gör du lite varje dag kommer du inte behöva lägga flera timmar på att storstäda en gång i veckan, utan bara ett par minuter vid varje moment. Du kommer dessutom få bra koll på vad som gjordes senast och slippa fundera på när sängarna bäddades rent senast och när toaletten fick sig en rejäl omgång.

Storstädning

Även om du håller efter hemma och gör lite varje dag kan en storstädning behövas lite då och då ändå. Det bästa tipset för ett effektivt städ här är att arbeta rum för rum. Börja exempelvis i sovrummen – riv ur sängkläderna och häng ut täcken på vädring.

Dammtorka, dammsug och avsluta med att svabba golven. Stäng dörren när du är färdig så undviker du att damm flyger in i rummet under tiden du tar nästa.

Se över dina redskap

För att kunna genomföra ett effektivt städ och städa likt ett städproffs är det viktigt att ha rätt typ av städredskap hemma. Dammsugare och skurmopp är givna och finns redan i dom flesta hem. Däremot kan det vara bra att köpa hem microfiberdukar, rengöringsmedel för olika material och andra redskap du tror kan vara användbara i just ditt hem.

Saknas produkter i städskåpet finns en risk att städningen bli halvdant gjord eller inte gjord över huvud taget. Så – ett välfyllt städskåp är en förutsättning.

”Effektiva timmen”

Har du provat att städa på tid någon gång? Om inte är det dags att prova! Det låter kanske som att jobbet inte blir gjort ordentligt men bara du är medveten om hur lång tid du har på dig och är noggrann i varje moment kommer du ändå kunna genomföra ett snabbt, noggrant och effektivt städ.

Ställ timer på din mobiltelefon och lägg ifrån dig den tills den ringer. En timme funkar för den som bor lite mindre men för en större bostad kan såklart mer tid behövas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *