Vill du byta assistansbolag?

Många är missnöjda med sin personliga assistans och vill byta bolag men få gör slag i saken. Kanske är det för att man upplever att det är krångligt med alla regler och att det är svårt att veta om man ska välja den assistans som kommunen erbjuder eller gå till ett privat bolag. Här kommer några råd på vägen till dig som funderar på att byta assistansbolag.

Du som inte är nöjd med ditt assistansbolag kanske funderar på att byta men tycker att det känns lite krångligt? Detta är mycket vanligt. Många upplever att det är svårt att hitta rätta assistansbolag, här kommer några råd på vägen till dig som vill byta assistansbolag.

Kommunen eller privata assistansbolag?

Det finns vissa skillnader för dig som väljer att ha din assistans via det kommunala eller privat. Det handlar framförallt om saker som att få ersättnings för obekväm arbetstid samt hur mycket inflytande du kan ha över vem som arbetar som din assistent. Om du vill att en anhörig till dig ska sköta hela eller delar av din assistans så går det under ett så kallat PAN-avtal om du har assistans via kommunen. Kommunen använder dessa avtal när någon saknar lämplig utbildning och det avtalet reglerar även vilken rätt man har till OB, eller ersättning för att man arbetar på obekväm arbetstid som på kvällar och helger. Om en anhörig till dig går under ett PAN-avtal har hen ingen rätt till OB, men om den anhöriga istället är anställd via ett privat assistansbolag så har hen ofta rätt till OB-ersättning. Detta kan göra stor skillnad eftersom många anhörig arbetar just kvällar och helger. En annan sak som kan vara bättre om du väljer att ett privat assistansbolag är att du kan ha mer inflytande över vem som arbetar för dig. Du som vill ha inflytande över vem eller vilka som är dina personliga assistenter har ofta större möjlighet att påverka detta om du väljer ett provat assistansbolag. Du som inte är nöjd med din personliga assistans ska inte tveka att byta assistansbolag. Om du inte vill göra arbetet själv kan du ta hjälp av en assistansförmedling för att hitta rätt assistans just för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *