Köpa eller sälja sitt hem- via mäklare kontra privat

Den som ska sälja sin bostad har alltid valet att göra detta privat eller genom att anlita en mäklare. Självklart finns det fördelar och nackdelar oavsett vilken väg man väljer att gå.

Priset

Den största anledningen till att vissa väljer att sälja sitt hus privat är att man vill komma ifrån de kostnader som en mäklare tar. I och med att många mäklares lägsta arvode är på ca 30.000kr betyder det att en mycket stor del av försäljningen går till omkostnader i det fall som bostaden inte kan säljas för mer än drygt 100.000kr. I detta fall kan det vara lockande att genomföra försäljningen på egen hand. På denna punkt är alltså privat försäljning överlägset bäst.

Marknadsföring

Gällande marknadsföring har mäklarna en mycket stor fördel. De lägger upp försäljning av bostaden på Sveriges överlägset största bostadssida – Hemnet. Då nästan alla som söker bostad söker via denna sida kommer de som säljer bostaden privat missa en mycket stor marknadsföringskanal. Att annonsera på Hemnet som privatperson är nämligen inte möjligt. Vill man få många spekulanter, som därmed kan pressa upp priset, är mäklare rätt väg att gå.

Värdering, budgivning & juridik

En mäklare kan mycket enkelt få fram hur mycket liknande objekt sålts för i omgivningen. Dessutom kan de göra en värdering utifrån bostadens skick, läge m.m. Därmed kan de värdera bostaden och sätta rätt utgångspris. Den som säljer sin bostad privat kan ha något svårare med detta men den som följer bostadsmarknaden bör kunna sätta ett relativt korrekt utgångspris. Här skiljer det sig alltså inte mer än att mäklaren kan göra det snabbare och kanske något mer korrekt.

När det sedan kommer till budgivning är det många som upplever att gå via mäklare är det mest professionella sättet. Både säljare och köpare litar på att mäklaren förmedlar buden på ett korrekt sätt och därmed skapar en rättvis budgivning. Att som privatperson sköta budgivningen på försäljningen av sitt eget hus kan upplevas oseriöst och en del köpare kan därmed välja att backa ur budgivningen. Detsamma gäller när avtal ska skrivas och olika juridiska dokument ska dokumentera försäljningen.

Fördel eller nackdel – eller kombination?

Vad som är bäst mellan att sälja via mäklare eller privat beror därmed helt på vad man har för mål med försäljningen. Finns det redan en köpare och man är överrens om priset behöver inte bostaden marknadsföras eller värderas. Någon visning med en objektiv aktör behövs inte heller och därmed har mäklarens största fördelar försvunnit. Det som kvarstår är att många vill ha hjälp med det juridiska. I detta fall går det att antingen sätta sig in i detta själv eller anlita en mäklare som enbart hjälper till med detta. Då till en kostnad som är betydligt mindre än om de skulle ha provision på själva försäljningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *